Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΓΕΦΥΡΕΣ

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν το πλεονέκτημα της ευελιξίας, αφού μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορα μέρη: από μεγάλα πάρκα έως στέγες κατοικιών και από ταμιευτήρες υδάτων έως ηχοπετάσματα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.
Αντιθέτως, οι ανεμογεννήτριες απαιτούν είτε μεγάλες εκτάσεις γης είτε εγκαθίστανται στη θάλασσα. Διάφορα φουτουριστικά σχέδια προβλέπουν την ενσωμάτωση ανεμογεννητριών σε αστικές υποδομές, ωστόσο τα περισσότερα θεωρούνται μη υλοποιήσιμα (διαβάστε σχετικά στο econews).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας είναι οι ανεμογεννήτριες και οι έλικες να έχουν μεγάλο μέγεθος. Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι ανεμογεννήτριες είναι συχνά ανεπιθύμητες από κατοίκους περιοχών που δεν θέλουν αιολικά πάρκα στη γειτονιά τους.
Μια νέα μελέτη εξετάζει ξανά τη δυνατότηταενσωμάτωσης των ανεμογεννητριών σε υποδομές. Αυτή τη φορά όχι αστικές υποδομές, αλλά σε οδογέφυρες, στη μέση του πουθενά. Οι οδογέφυρες συνήθως κατασκευάζονται σε μεγάλο ύψος από το έδαφος και στηρίζονται σε αψιδωτούς βραχίονες εντός των οποίων θα μπορούσαν να ενσωματωθούν οι ανεμογεννήτριες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κίνγκστον του Λονδίνου χρησιμοποίησαν ως οδογέφυρα αναφοράς μια κατασκευή στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Βασίστηκαν σε μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις για να αποδείξουν ότι ο άνεμος που διέρχεται ανάμεσα στους πυλώνες της γέφυρας μπορεί να κινήσει τις έλικες και να μετατραπεί σε καθαρή αιολική ενέργεια.

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: http://www.econews.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου