Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας - αιτία διενέξεων μεταξύ κρατών

Ποιό είναι το πρόβλημα; 


Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου μόλις ακούει διενέξεις εξαιτίας πηγών ενέργειας, είναι το πετρέλαιο, το κάρβουνο (λιγνίτης κτλ.) κ.α Λίγοι άνθρωποι φέρνουν στο μυαλό τους τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ως γνωστών η αιολική, η υδροηλεκτρική, η ηλιακή κτ.λ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αρκετά μέρη στη γη  όπως και η Ελλάδα, έχουν την τύχη να είναι "πλούσιες" σε αυτού του είδους μορφές ενέργειας. Σε μια κατάσταση όπως η σημερινή, ο άνθρωπος έχει εξαντλήσει τα αποθέματα των συμβατικών μορφών ενέργειας. Επομένως αναζητά τρόπους παραγωγής ενέργειας, με μεγαλύτερη ασφάλεια για περιβαλλοντικές συμφορές, αλλά κυρίως οικονομικότερα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως τα οικονομικά συμφέροντα μπορούν να ωθήσουν κράτη ακόμα και σε κατοχή ή πόλεμο για να εξασφαλίσουν οικονομικούς τρόπους προμήθευσης ενέργειας

Και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε για να εξαλείψουμε το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις των χωρών όπως της Ελλάδος, οφείλουν να αξιοποιήσουν ένα ποσό χρημάτων για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές  (πχ. Υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αιολικά πάρκα κ.α.)



 Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έχει την οικονομική ευχέρεια για τις παραπάνω πράξεις οφείλει να μπορέσει να περικόψει ΜΟΝΟ τα περιττά. Έτσι κι αλλιώς οι δραστηριότητες αυτές θα αποφέρουν υπέρογκα ποσά χρημάτων.

Εμείς όμως έχουμε τοποθετήσει τέτοιες εγκαταστάσεις.


Αυτό ΔΕΝ ισχύει. Η Ελλάδα έχει μεν τοποθετήσει  τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν είναι όμως αρκετές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας.  Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να εξελίξουμε τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, κάνοντάς τες ικανές να αξιοποιηθούν πιο εύκολα και οικονομικότερα

Και τι γίνεται με τις διενέξεις;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη λύση θα ήταν γραπτή συμφωνία μεταξύ των κρατών οτι δεν θα υπάρξουν εχθροπραξίες  Όσον αφορά τα κράτη που δεν έχουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν τέτοιες εγκαταστάσεις, μπορούν να αξιοποιήσουν άλλες, λιγότερο επιβλαβής μορφές, όπως το φυσικό αέριο και τη βιομάζα. ( Σε επόμενο άρθρο ακολουθεί αφιέρωση για τη βιομάζα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου